Na urenlang schaven is je artikel ein-de-lijk af. Nu alleen nog even een taalkundige check door je collega. Je kijkt om je heen, maar het enige wat je ziet … is een verlaten en donker kantoor. Wat doe je als je tegenlezer al naar huis is?
Wij van Texperts roepen altijd: tegenlezen, daar is nog nooit iemand aan doodgegaan. Maar wat als je er in je eentje voor staat? Je artikel is bijna af en je wilt geen taalfouten in je tekst. Daar zit je dan:
- Je bent moe.
- Je hoofd zit vol.
- De letters dansen op het beeldscherm.
- Je kunt niet meer fris naar de tekst kijken.
Hoe taalkundig fout het ook klinkt: je kunt ‘jezelf tegenlezen’. Oftewel: fouten vinden die je eerst niet zag. Zes tips!
1. Print je tekst
We gebruiken het apparaat steeds minder, en dat is maar goed ook. Toch kan de printer je helpen. Het is namelijk bewezen dat tekst op papier makkelijker leest dan tekst op beeldscherm. Even printen dus …
2. Laat je artikel voorlezen door Google Translate
Google Translate wordt binnenkort je beste vriend, want op deze manier hoor je meteen waar de dubbele woorden staan (laat deze zin maar maar eens voorlezen). Ook leuk: het programma kan beatboxen.
3. Lees | woord | voor | woord |
Giet je tekst in een andere vorm met Readsy.co. Deze website presenteert je tekst woord voor woord. Op die manier kijk je met een heel andere blik naar je schrijfsel. Je kunt zelfs je eigen leestempo bepalen.
4. Zoek de dubbele spaties
Dubbele spaties zijn slordig. Maar vaak zie je ze niet eens staan. Handig trucje: pak je Word-document erbij, druk op Control F, vul als zoekterm twee spaties in en voilà: alle dubbele spaties lichten geel op. Meteen vervangen door een enkele spatie kan natuurlijk ook.
5. Spoor dubbele woorden op
Een artikel leest voor geen meter als er te veel dezelfde woorden in staan. Met www.wordcounter.com zie je precies welke woorden je het meest gebruikt. Ga dan meteen naar synoniemen.net voor alternatieven.
6. Schakel Texperts in
Wil je zeker weten dat je teksten geen fouten bevatten? Bel of mail ons gerust!
Reageren