Sommige ouders kennen de ongeschreven app-regels niet. En ja, dat levert soms komische momenten op. Lees en huiver! En speciaal voor de meelezende ouders: een lijst vol hippe termen en afkortingen waarmee je je kroost verrast.
Iedereen met een vader of moeder die geen held is op de smartphone kan het beamen: een app-gesprek met je ouders levert regelmatig grappige momenten op:
- Ze schrijven formeel en afstandelijk: ‘Graag morgen terugbrengen s.v.p.’.
- Ze komen onbedoeld sarcastisch over: ‘Haha heel erg geestig hoor’.
- Ze doen er iets langer over dan jij: er staat al minutenlang ‘Mama is aan het typen …’ en vervolgens verschijnt er slechts: ‘ok’.
- Ze gebruiken nauwelijks interpunctie of juist een overvloed!!!???
- Ze sluiten elk appje af met ‘groet mama’ of ‘groet papa’.
- Ze gebruiken overmatig veel emoticons.
Onhandig
Maar naast hilarische momenten kan er ook miscommunicatie ontstaan. Bijvoorbeeld als je je vader appt met de droevige boodschap dat je relatie op de klippen is gelopen. Stuurt-ie een lachende emoticon met tranen terug. En waarom? Omdat-ie dacht dat het een verdrietige emoticon was. En wat als je moeder op datzelfde bericht reageert met LOL, omdat ze dacht dat het Lots of Love betekende?
Ouderen
Ook schrijven ouderen veel afstandelijker, omdat schriftelijke communicatie vroeger veel zakelijker was. WhatsApp, Facebook of Hyves (R.I.P.): dat hadden ze vroeger niet.
Eigenlijk geldt: hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de kans op miscommunicatie. Zo schrijven veel ouderen ‘U’ met een hoofdletter, omdat dit vroeger gebruikelijk was. Maar tegenwoordig verwijs je met U alleen naar God.
Jongeren
De generatie die wél is opgegroeid met het internet, typt bovendien veel meer in spreektaal. Want jongeren mogen dan misschien wel handigere appers zijn dan ouderen, onderzoek toont aan dat jongeren daarbij veel taalfouten maken. Hoewel er wel degelijk structuur lijkt te bestaan in hun taalchaos:
- Ze laten de laatste letter weg: ‘lachen’ wordt ‘lache’.
- Ze schrijven woorden fonetisch: ‘jongen’ wordt ‘jonguh’.
Veel jongeren weten trouwens wel dat ze taalfouten maken, maar dat maakt ze niet uit. Efficiëntie boven de juiste spelling: dat is het motto. Gelukkig klinkt er ook hoop: dankzij social media lezen en schrijven jongeren veel meer dan hun voorgaande generaties. Hierdoor verdiepen ze zich in taal en gaan ze er creatiever mee om.
Afkortingsbijbel
Speciaal voor ouders die hun kinderen willen bijbenen, hebben we een lijst opgesteld met meestgebruikte termen en afkortingen:
- OMG: O my god – bij verbazing
- BRB: Be right back – ben zo terug
- SWAG: Swagger – stijl hebben
- Sup: What’s up – alles goed/wat is er
- BFF: Best Friend Forever – beste vriend/vriendin
- FML: Fuck my life – als je ‘s ochtends vroeg op moet staan
- BAE: Before Anyone Else – je schatje
- ROFLMFAO: Rolling On the Floor Laughing My Fucking Ass Off – bij een goede grap
- TTYL: Talk To You Later – als je weggaat
- XOXO: Kusje-knuffel-kusje-knuffel – voor wat extra liefde
- Wss: Waarschijnlijk
- Classy AF: Classy As Fuck – heel erg stijlvol
- Epic: Episch – iets geweldigs
- OOTD: Outfit Of The Day – outfit van de dag
- Thug Life: Leven als een gangster – als je bijvoorbeeld op de foto gaat met een fles champagne.
TTYL, XOXO!
Reageren