Btw- en KvK-nummer: welles, nietes (welles)

Maandag 9 januari 2017

Er is altijd veel gedoe over het KvK-nummer en het btw-nummer. Moeten die nou wel of niet op de site? We zijn er even ingedoken: het KvK-nummer moet op élke bedrijfswebsite worden geplaatst, het btw-nummer alleen in webshops.

KvK-nummer: op alle websites

De wet schrijft voor dat je op alle bedrijfscorrespondentie het KvK-nummer gebruikt. Onder bedrijfscorrespondentie vallen onder meer:

  • Brieven en e-mails
  • Offertes en facturen
  • Brochures en websites.

Dat is dus simpel: het KvK-nummer moet op alle bedrijfswebsites vermeld worden. Eén vermelding op bijvoorbeeld de contactpagina is voldoende.

De KvK voegt daar nog aan toe:

Noemt u [bedrijfsnaam en KvK-nummer] niet, dan riskeert u een boete en kan het ongemerkt vervelende juridische gevolgen hebben voor bijvoorbeeld uw aansprakelijkheid.

Btw-nummer: alleen in webshops

Bij het btw-nummer ligt het iets genuanceerder. Een zoektocht op internet leverde geen volledig en betrouwbaar antwoord op, dus we hebben de Belastingdienst maar eens gebeld.

De eerste medewerker had geen flauw idee wat de regels zijn. De tweede ook niet, maar die ging zoeken. Vijf minuten later belde hij terug: ‘Ik heb het gevonden!’ Wat blijkt? In webshops is het btw-nummer wél verplicht, op alle andere sites niet.

Wil je dit checken? Kijk dan in het Burgerlijk Wetboek:

Boek 6, titel 5, artikel 2b

Bij verkoop op afstand moet je als verkopende partij ‘ondubbelzinnig’  je commerciële rol kenbaar maken, onder andere door de belangrijkste kenmerken van de zaak te verstrekken. De Belastingdienst rekent het btw-nummer tot die kenmerken.

Delen

Reageren