Een blozende smiley naar een klant. Of een emoticon die zijn tong uitsteekt naar je baas … Hoe ver kun je gaan in professionele communicatie?
Vijftien jaar geleden werden emoticons alleen gebruikt door scholieren. Het chatprogramma MSN was hét smiley-bolwerk van jongeren. Intellectuele gesprekken met de meest manische gezichtsuitdrukkingen waren aan de orde van de dag:
Egt geen zin in het proefwerk morge :( :( :( :S
Tegenwoordig worden smileys en emoticons ook gebruikt in het bedrijfsleven. De webcare-teams van Coolblue, bol.com en KLM zijn er bijvoorbeeld niet vies van. Hoe snel kan het gaan in vijftien jaar tijd?
Smiley voor meer seks
Laten we eerlijk zijn: er is niets mis met een smiley op z’n tijd. Ze zorgen voor meer seks (ja hoor) en kunnen de toon van een zin verzachten:
Stuur mij die offerte
Stuur mij die offerte :)
Zeg nou zelf: wat klinkt vriendelijker?
Kinderachtig
Sommige bedrijven vinden smileys maar kinderachtig. Ze horen wat hen betreft absoluut niet thuis in professionele communicatie naar klanten én collega’s.
Daarnaast is er de vraag: is een bericht zonder emoticons een onvriendelijk bericht? Geen communicatie is óók een vorm van communicatie. En hoe weet je zeker dat de ontvanger van je bericht de emoticon hetzelfde interpreteert als jij?
Mvg <3
We kunnen duizenden situaties schetsen waarin je de emoticon maar beter kunt weglaten. Je gaat bijvoorbeeld geen kussende smiley sturen naar een klant die je nog nooit hebt gezien. Daarom bieden we je deze vier handvatten:
- Hoe goed ken je de ontvanger?
- Zou jíj het not done vinden als de ontvanger je een :P stuurt?
- Hoe oud is de ontvanger? Iemand van 67 jaar heeft de MSN-tijd nét gemist en is dus niet gewend om smileys te ontvangen.
- Wat is het onderwerp van de e-mail? Een uitnodiging voor een kerstontbijt heeft een andere toon dan een uitnodiging voor een functioneringsgesprek.
Bij twijfel?
Twijfel je? Niet doen dan! Zie het als een mop tappen: tijdens een zakelijke borrel in het café is een onschuldige grap wel oké. Maar de grap over het konijn met de worteltjestaart slaat tijdens een interview met een zakelijke klant niet echt aan.
We zijn benieuwd: wanneer heb jij een blunder gemaakt in je schriftelijke communicatie? Wanneer vind jij emoticons níét verantwoord?
Laat het ons weten <3 :X :)
Reageren