Wordfeud met familieleden, vrienden en collega’s: tegen iedereen speel je woorden voor zo veel mogelijk punten. Soms dus ook gênante of vieze woorden. Maar kun je die woorden eigenlijk wel spelen tegen collega’s? Of lastiger: tegen je baas?
Foto: Michel Porro
Uit een onderzoek van Telecompaper (begin 2016) blijkt dat Wordfeud de meest gespeelde gaming app van Nederland is. En hoewel de populariteit de afgelopen tijd misschien wat is afgenomen, vechten wij als Texperts onderling natuurlijk nog steeds de spannendste scrabbleduels uit op onze smartphones.
Aan elkaar gewaagd
Zo speel ik ook tegen mijn baas (zo noem ik hem nooit, maar hij is het wel). Potjes op het scherpst van de snede, want als pure taalliefhebbers én competitief ingestelde haantjes zijn we ontzettend aan elkaar gewaagd. Iedere speelbeurt halen we dan ook alles uit de kast om woorden van zo veel mogelijk punten te leggen.
Play
Of ja, alles uit de kast? Laatst begon ik plotseling te twijfelen. Met het woordje BEF kon ik zowel horizontaal als verticaal de driedubbele letterwaarde van de F verzilveren en in één keer 48 punten verdienen. Tegen vrienden had ik allang op play gedrukt, maar nu dacht ik ineens: kan ik dit woordje eigenlijk wel spelen? Hij is wel m’n baas …
Gevolgen
Ik zag zijn gezicht de volgende ochtend al voor me. Of zou hij me niet eens meer aankijken? Was ik voortaan de seksist op kantoor? Nee, dacht ik. Doe het maar niet. Hoe hij morgenochtend ook reageert, de gevolgen zijn het me allemaal niet waard. Ik wisselde een letter en besloot uiteindelijk BEN te spelen. Voor een schamele 16 puntjes …
Mokerslag
En terwijl ik me nu, dagen later, in gedachten nog eens afvraag of het verstandig was om BEF niet te spelen, legt mijn baas vrolijk het woord BATSENDE voor 67 punten. De viespeuk. Toch is het me na deze mokerslag wel ineens volkomen duidelijk: de volgende keer trek ik alle registers open.
Reageren