Je hebt vast weleens gehoord van linkse hobby’s, the war on terror en de plofkip. Het zijn voorbeelden van framing, een mechanisme dat voor een belangrijk deel bepaalt hoe we de wereld zien. Maar wat ís framing nou eigenlijk precies?
In ons leven worden we bestookt met eindeloos veel ideeën, opvattingen en theorieën. En eigenlijk is het onbegonnen werk om al die informatie te kunnen onthouden. In een poging om daar tóch in te slagen, maakt ons brein gebruik van frames. Dat zijn structuren waaraan we – zonder dat we daarbij nadenken – informatie ophangen om dingen beter te begrijpen en te onthouden. En daar maken beïnvloeders maar al te graag gebruik van …
Frames zijn overal
Ingewikkelde theorie? De praktijk verduidelijkt een heleboel. Frames zijn namelijk overal. Bekijk deze voorbeelden maar eens:
- Denk niet aan een roze olifant! Geef maar toe: waar denk je nu aan?
- Na 9/11 startte George W. Bush the war on terror. Klinkt dat alleen als het bestraffen van de daders van de aanslagen of trek je het breder?
- Waar denk je aan bij het woord ‘plofkip’? Vast niet aan een eerlijk stukje vlees …
- Geert Wilders praat steevast over linkse hobby’s. Niet echt een vriendelijke term voor beleid over cultuur, ontwikkelingshulp en milieu …
- De SP noemt de hypotheekrenteaftrek steevast ‘villasubsidie’.
- Ga je liever naar een expertmeeting of naar een vergadering?

Vergadering of expertmeeting?
Hoe werken frames?
Frames zijn dus overal. Maar wat doen ze eigenlijk? Grofweg zijn dat drie dingen:
- Frames vereenvoudigen. Een frame kan een complex onderwerp terugbrengen naar een eenvoudig beeld. Wilders’ term ‘linkse hobby’s’ geeft bijvoorbeeld in één keer een beeld van zijn opvattingen over cultureel beleid.
- Frames geven vergelijkingen. Met een frame kun je het verband leggen tussen een complex onderwerp en een cultureel gedeeld idee. Dat doe je door nieuwe kennis over dit onderwerp op te hangen aan bestaande ideeën. Zo speelt Bush’ war on terror bijvoorbeeld slim in op de cultureel gedeelde focus op veiligheid.
- Frames leggen verbanden. Een frame helpt je om relaties te begrijpen binnen een complex onderwerp. Daardoor kun je informatie makkelijker beoordelen en leer je denken in causale verbanden. De plofkip is daar een goed voorbeeld van. Door die term is de vleesindustrie ineens geen ver-van-mijn-bedshow meer. Het probleem ligt letterlijk op je bord.

Gewone kip of plofkip?
Bewust framen
Je hebt het hierboven al kunnen lezen: frames zijn een krachtig instrument om mensen te sturen en te beïnvloeden. Door informatie te structureren binnen een bepaald frame, geef je er zelf richting aan. Je kunt bijvoorbeeld gevoelens koppelen aan feiten, zoals bij de term ‘plofkip’ heel slim is gedaan.
Tof hè? In een volgend blog geven we je concrete voorbeelden van hoe je framing als beïnvloeder zélf kunt inzetten. Maar denk nog maar even niet aan al die nieuwe opdrachtgevers die je daarmee voor je gaat winnen …
Reageren