Toen was daar het mailtje van Rien Wisse. Bleek er toch echt een fout op onze website te staan. Eerst was er het ongeloof. Toen de gekrenkte trots. En pas lang daarna het besef dat dit een kans was.
Als je onderzoekt hoe je het beste tekstbureau van Nederland wordt, moet je voorbereid zijn op pijn. Vergelijk het maar met topsport: je moet flink aan de bak – diepgaan zelfs – om die laatste procenten beter te worden.
Desondanks bracht dit berichtje me uit mijn evenwicht, waarschijnlijk omdat het vanuit onverwachte hoek kwam. Het duurde ook even eer dat draaierige gevoel uit mijn maag wegebde. Zo voelt gekrenkte trots dus.
Ongelijk
Waarom het zo binnenkwam? Omdat het een fout op onze eigen website betrof. Omdat we die webtekst allemaal een keer of vijf gecontroleerd hadden. Omdat we onze opdrachtgevers honderd procent foutvrije teksten beloven …
Maar hij had gelijk, die Rien. Die webtekst heb ik daarom maar snel aangepast.
Speller van het jaar
Met de frustratie nog in mijn lijf ging ik zijn naam maar eens googelen. Al snel slaakte ik een zucht van verlichting. Rien Wisse: speller van het jaar 2017! Én 2018! Tja, als je toch verliest – liever van FC Barcelona dan van FC Den Bosch.
En trouwens, was ik niet op zoek naar manieren om onze kwaliteit verder op te krikken? Misschien konden we de handen wel ineenslaan.
Zo gezegd, zo gedaan. Na een korte mailwissel besloten we te gaan samenwerken: Rien wordt Texpert. Hij gaat niet alleen teksten van onze opdrachtgevers honderd procent foutloos maken, maar ook zijn nieuwe collega’s op de pijnbank leggen. Niet zozeer omdat we bang zijn dat we weer een fout maken; we willen vooral onze kennis vergroten.
Het beletselteken
Les één leerden we al snel, over het beletselteken. Wat dat is? Je bent er in dit blog al twee tegengekomen. Het zijn de drie puntjes aan het einde van een zin. Ik gebruik ze nogal eens om een bepaald gevoel op te roepen.
“Omdat we onze opdrachtgevers honderd procent foutvrije teksten beloven…”
Niet goed, aldus Rien. Zowel Van Dale, de Schrijfwijzer als Onze Taal zet voor de drie puntjes een spatie.
“Omdat we onze opdrachtgevers honderd procent foutvrije teksten beloven …”
Duiveltje versus engeltje
Dilemma, want ik vind dat er níét uitzien! ‘Gaan we dus ook níét doen’, fluisterde het duiveltje op mijn schouder.
Het engeltje riep me echter tot de orde: ‘Jíj wilde toch zo nodig kijken hoe je het beste tekstbureau van Nederland wordt?’ Daarop was de beslissing snel genomen. Als de hoogste norm zegt dat het met spatie is, dóén we het voortaan met spatie.
Zo hebben we de eerste stap op onze ontdekkingsreis gezet, met de speller van het jaar en een extra spatie in onze gereedschapskist. Op naar het volgende pijnpunt …
2 reacties
Rein
op 17 december 2018
Echt veel verstand heb ik er natuurlijk niet van, maar een aanvulling is wel nodig: als het beletselteken na een compleet woord komt, is er wel een spatie nodig, maar na een deel van een woord niet …
Dit was de laatste zin …
Deze zin is onafge…
Jaap Janssen Steenberg
op 17 december 2018
Hartelijk dank voor deze (terechte) aanvulling Rein!
Reageren