Het lijkt wel magie. Vanochtend vroeg een radiostem je of je ook zo veel Hyundai’s ziet de laatste tijd. En verdraaid: ineens zie je die auto’s overal! Ben je betoverd? Of is er meer aan de hand?
Wees gerust: er is meer aan de hand. Je bent in aanraking gekomen met een beroemd psychologisch verschijnsel: het Baader-Meinhof-fenomeen. In dit blog vertel ik je wat dit is, hoe het werkt en hoe de reclamemakers van automerk Hyundai er slim gebruik van maken.
Baader-Meinhof
Het Baader-Meinhof-fenomeen doet zich voor als je iets ineens vaker tegenkomt, kort nadat je er voor het eerst mee bent geconfronteerd. Dat ‘iets’ kan een moeilijk woord zijn, maar bijvoorbeeld ook een leuk feitje of een opvallend object. Wat het ook is, voorheen was het er nooit en nu is het ineens overal. Het lijkt wel magie …
Toch ben je verre van betoverd. Je komt dat woord, feitje of object namelijk helemaal niet vaker tegen. Na die eerste confrontatie let je er gewoon meer op. Dat komt aan de ene kant doordat ons brein ‘verse’ informatie sneller opmerkt. En aan de andere kant doordat ons brein het bestaan van die nieuwe informatie zo snel mogelijk wil bevestigen. Daardoor lijkt het slechts zo dat dat woord, feitje of object ineens overal is.
De term voor het psychologische verschijnsel is verzonnen door ene Terry Mullen. Hij hoorde op een dag twee keer (via verschillende bronnen) over de West-Duitse terroristengroep Baader-Meinhof, terwijl hij daar nooit eerder van gehoord had. Engelsen noemen het fenomeen overigens frequency illusion.
Meer Hyundai’s
De reclamemakers van Hyundai maken slim gebruik van het Baader-Meinhof-fenomeen. Door radioluisteraars te vragen of ze ‘de laatste tijd ook zo veel Hyundai’s zien’, confronteren ze hen met het automerk. Doordat die luisteraars (vaak mensen in de auto) vervolgens direct meer op de aanwezigheid ervan letten, lijken ze ook ineens meer Hyundai’s te zien.
Eén slimme slogan
De reclamemakers van Hyundai bewijzen dat één slim geformuleerde slogan een merk zichtbaarder kan maken. Dus hoor je de komende dagen ‘toevallig’ nog eens over het Baader-Meinhof-fenomeen? Dan weet je nu alvast hoe dat komt.
Reageren