Deze 5 woorden mag je altijd schrappen

Vrijdag 27 januari 2017

‘Echt mooi’, ‘superfijn’ en ‘héél erg leuk’: in een informeel gesprek is er niets mis met zulke woorden. Maar in schriftelijke communicatie zijn ze nietszeggend. Welke woorden kun je beter vermijden? En welke voegen wél iets toe?

De Nederlandse taal: wát een goede uitvinding is dat! Er bestaan veel mooie woorden, zoals ‘desalniettemin’, ‘vrijen’ en ‘sjoemelsoftware’. Maar taal kan ook nietszeggend zijn. Luister voor de lol eens naar dit interview met Jett Rebel en tel hoe vaak hij ‘gewoon’ zegt. Overbodig, hè?

Nu kan Jett Rebel ermee wegkomen, want hij is rock-’n-roll. Maar bij mensen in het bedrijfsleven is het een ander verhaal: je kunt een zakelijke mail niet volproppen met ‘gewoon’ en ‘zeg maar’. Ook de volgende 5 woorden mag je voortaan schrappen.

1. ‘Heel erg’

We zijn gewend om ‘heel erg’ voor bijvoeglijke naamwoorden te plakken. Maar wat maakt ‘heel erg hilarisch’ nou hilarischer dan ‘hilarisch’? Overdrijven ontkracht de boodschap, weglaten dus.

2. ‘Leuk’

Wat bedoel je precies met ‘een leuke samenwerking’? Dat deze positief is, maar meer niet. Een betere vraag is: wát is er dan leuk aan die samenwerking? Met andere bijvoeglijke naamwoorden kun je veel meer vertellen. Een ‘intensieve’, ‘eenstemmige’, ‘leerzame’ of ‘vlotte’ samenwerking zegt meer dan een … ‘leuke’ samenwerking.

3. ‘Mooi’

Een ‘mooie vrouw’ zegt iets over het uiterlijk. Maar een ‘mooi bedrijf’ zegt vrij weinig. Een ‘eigenwijs bedrijf’ al wat meer, net als een ‘creatief bedrijf’.

4. ‘Dingen’

Zo gaan die dingen.’ Wat zijn die dingen dan? Schrappen die hap! En vervangen. ‘Dingen’ verwijst namelijk altijd naar mensen, dieren, voorwerpen of situaties. Kijk dus altijd naar hetgeen waar ‘dingen’ aan refereert. ‘Hij zei dingen over haar’ wordt dus: ‘Hij maakte opmerkingen over haar.’

5. ‘Men’

‘Men’ is even nietszeggend als Charlie Chaplin in een stomme film. Het is altijd te vervangen door een specifieker woord, afhankelijk van de context. Beter is: ‘de bevolking’, ‘de inwoners’, ‘de werkgevers’, ‘de mannen met baarden’ of ‘de voetbalspelers’.

Stel jezelf dus altijd de vraag of je nog concreter kunt zijn. Da’s lekker duidelijk! Ken jij ook van die nietszeggende woorden? Laat het ons weten!

Auteur:

Delen

2 reacties

Brent

op 11 februari 2017

Valt WhatsApp onder informele communicatie, schriftelijke communicatie of een informeel gesprek?

Niek Willems

op 6 maart 2017

Hoi Brent, goede opmerking. Dat ligt er natuurlijk een beetje aan met wie je appt. Een berichtje naar een klant is wat formeler dan een bericht naar je voetbalvrienden.

Whatsapp wordt overigens steeds vaker zakelijker gebruikt: https://www.frankwatching.com/archive/2016/03/14/zakelijk-whatsapp-8-belangrijke-vragen-beantwoord/

Reageren