Ja, je leest het goed: persberichten schrijven is net voetbal. Op het eerste oog lijken er weinig overeenkomsten te zijn, maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn gebaat bij een goede opbouw.
In het voetbal is een goede opbouw vaak de basis van doelpunten. Iedereen die weleens wedstrijden van FC Barcelona heeft gezien, zal dat beamen. Het succes van de Spaanse ploeg komt zichtbaar voort uit een visie met een duidelijke structuur.
Welnu, voor het schrijven van een goed persbericht geldt eigenlijk precies hetzelfde. Ook daar is een goed geraamte namelijk cruciaal. Maar hoe ziet de opbouw van een goed persbericht er dan uit? Dat vatten we in 4 ‘linies’ voor je samen.
1. De kop
Je persbericht valt of staat met een goede kop. Deze is inhoudelijk, begrijpelijk én prikkelend tegelijk. Zo’n kop bedenken kan soms best lastig zijn. Zéker als je bedenkt dat een kop niet al te lang mag zijn …
Kom je er niet uit? Overweeg dan een boven- of onderkop. Daarmee kun je op een slimme manier iets inhoudelijks aan je kop toevoegen.
2. Het intro
We schuiven een linie op: naar het intro. In deze eerste ‘vette’ alinea vat je de antwoorden op de belangrijkste vragen van de lezer samen. Denk aan:
- Wie: over wie gaat het, wie doet iets?
- Wat: wat gebeurt er?
- Waar: waar speelt de gebeurtenis zich af?
- Wanneer: wanneer speelt de gebeurtenis zich af?
- Waarom: waarom gebeurt het zo, wat is de aanleiding?
- Hoe: hoe gaat het in zijn werk?
In een perfect intro beantwoord je alle vragen. Lukt dat niet? (Meestal niet …) Zorg dan in ieder geval dat de wie, wat, waar en wanneer aan bod komen. En zet het belangrijkste nieuws direct in je eerste zin!
3. De body
Vervolgens voeg je alinea’s toe aan je persbericht. Daarbij is het belangrijk dat je persbericht ‘oprolbaar’ is: het moet zó logisch zijn opgebouwd, dat het na elke alinea zou moeten kunnen eindigen. Geef belangrijke elementen dus voorrang en voorkom details in je eerste alinea’s.
Zorg ervoor dat je totale persbericht niet langer is dan één A4’tje, dat is lang genoeg. Beperk je tot de hoofdlijnen en vraag je steeds af wat je publiek wil weten!
4. De contactpersoon
Tot slot: de eenzame spits … :-) Grote kans dat journalisten na het lezen van je persbericht nog vragen hebben. Daarom is het verstandig om onderaan je persbericht het telefoonnummer van een contactpersoon te vermelden.
Succes!
Als je deze opbouw gebruikt, staat je persbericht als een huis. Dat is fijn voor jezelf, maar óók voor journalisten die je persbericht ontvangen. Zij worden namelijk blij van deze herkenbare vorm. En ze zien direct wat jouw nieuws is. Dus neemt ook hun aandacht voor je persbericht toe …
Zo zie je maar: een goede opbouw is de basis voor succes. En dat geldt niet alleen in het voetbal!
Persberichten leren schrijven? Volg de training: na 3 uur schrijf je scorende persberichten!
Wil je weten hoe je de redacteur aanzet tot plaatsing van jouw persbericht? Lees dan het blog van Claudia. Zij vertelt je hoe je in het hoofd van een redacteur kruipt.
Reageren