Zo schrijf je een meta description

Vrijdag 23 juni 2017

Een goede meta description zorgt voor meer bezoekers op je site. In dit artikel lees je hoe. Check meteen ons handige lijstje onderaan!

Scoren met de meta description

Wat is een meta description?

Een meta description (of: meta description tag) is een superkorte omschrijving van de webpagina waarnaar hij verwijst. Het is de tekst die in de zoekresultaten van Google onder de title en URL staat:

De meta description als zoekresultaat bij Google

Het belang van de meta description

De meta description is in veel gevallen – samen met de title – de eerste indruk die een bezoeker van je website krijgt. Zie het maar als een mini-advertentie. Bovendien tonen diverse social media de tekst van de meta description in de voorvertoning.

Of een bezoeker daadwerkelijk doorklikt naar jouw website, hangt voor een groot deel af van je meta description. Check het zelf: welke tekst spreekt je meer aan?

Welkom bij De Vries Elektronica, Hoofdstraat 188a, 7589 GS Purmerend

De Vries Purmerend: de beste elektronica-aanbiedingen! Altijd 20% goedkoper, vandaag besteld, morgen in huis.

In summiere bewoordingen vertel je de bezoeker dus wat hij kan verwachten als hij jouw website bezoekt. Verleid hem dus! Gooi USP’s in de strijd, beloof dingen. Maar … hou het wel reëel. Een teleurgestelde bezoeker ben je voorgoed kwijt en met een beetje pech deelt hij zijn (nare) gevoel met anderen.

Richtlijnen

Je schrijft de meta description in het cms van je website. Om je op weg te helpen, zetten we wat suggesties en tips op een rijtje.

1. De lengte van je meta description

Gebruik maximaal 135 tekens. 160 tekens wordt ook vaak genoemd, maar soms plaatst Google extra informatie voor je meta description (zoals een datum). En ja: die tekens tellen helaas ook mee. De WordPress SEO plugin van Yoast gaat uit van 135 tot 160 tekens.

Is je meta description te lang, dan kort Google ‘m af. Dat ziet er niet mooi uit:

Afgebroken meta description

Een afgebroken meta description is niet alleen lelijk, ook de aantrekkingskracht is duidelijk minder. Minder bezoekers op je website dus! Een tip voor als je in ‘tekennood’ zit: schrap lidwoorden en overige ‘vanzelfsprekendheden’. En kies een toegankelijke telegramstijl.

Dus niet:

Bij Tommy Dierenspeciaalzaak bent u aan het juiste adres als u het beste wilt voor uw huisdier. Wij zijn namelijk specialist op het gebied van huisdieren en hun verzorging.

Maar wel:

Tommy Dierenspeciaalzaak (Utrecht): de grootste in de regio. Compleet assortiment en deskundig advies!

Overigens zijn er geen harde richtlijnen te geven. Soms maakt Google je meta description zelf (veel) langer dan 160 tekens. Daarover verderop meer.

2. De inhoud van je meta description

In de meta description maak je de bezoeker duidelijk waarom hij naar jouw website moet. Noem USP’s (korting, snelle levering, garantie enzovoorts).

Ook kan het slim zijn om de plaatsnaam te noemen: veel mensen zoeken namelijk op zoekwoord + plaatsnaam.

Tot slot: zorg voor een call-to-action. Dus: Bestel nu! Of: Reageer vandaag! En dan het liefst ingekleed met een extra stimulans: Bestel nu en profiteer van onze voorjaarskorting!

3. Zoekwoorden in je meta description

Er is discussie over de vraag of een goede meta description zorgt voor een hogere ranking. Het antwoord is: nee. Althans, niet direct. Google gebruikt de woorden van de meta description niet om de websites te rangschikken.

Een goede meta description zorgt echter wél voor meer kliks, en daarmee een hogere click-through rate. En díe telt weer wel mee voor je ranking.

Is bovendien het zoekwoord van een bezoeker hetzelfde als een woord in jouw meta description? Dan toont Google dat woord vet. En dat is meer dan prettig, want de bezoeker weet dan meteen dat jouw website gaat over wat hij zoekt.

Google verandert mijn meta description!

Ja, dat gebeurt … Soms toont Google niet jouw zelfgemaakte meta description, maar een aangepaste. Dat kan Google doen om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat de meta description niet (goed genoeg) aansluit op de pagina waarnaar hij verwijst. Of omdat de meta descriptions van verschillende pagina’s te veel op elkaar lijken.

Dat Google soms aangepaste meta descriptions toont kan lastig zijn, want die zien er niet altijd even mooi uit. Soms bestaan ze zelfs uit meerdere losse stukjes tekst (snippets). Helaas zijn Googles wegen soms ondoorgrondelijk: er is geen manier om er met honderd procent zekerheid voor te zorgen dat Google daadwerkelijk jouw meta description toont.

Het lijstje: de perfecte meta description

Je komt gelukkig een heel eind als je onze tips volgt. Hieronder hebben we ze nog even op een rij gezet:

  1. Gebruik niet meer dan 135 tekens (zéker niet meer dan 160).
  2. Maak voor iedere pagina een andere meta description. Zorg dus voor unieke teksten.
  3. Zorg ervoor dat de meta description een logisch vervolg op de title is.
  4. Gebruik zoekwoorden in de meta description: dezelfde als in de title.
  5. Wees klantgericht. Je schrijft voor mensen, niet voor robots.
  6. Vertel wat een klant kan verwachten als hij je pagina bezoekt. USP’s? Gebruik ze!
  7. Doe geen valse beloftes in de meta description.
  8. Roep op tot handelen met een call-to-action. Motiveer de bezoeker!
  9. Check je meta descriptions regelmatig: doet Google wat je verwacht had?

We zijn benieuwd naar je ervaringen! Hieronder kun je ze met ons delen.

Delen

2 reacties

Tim van Teun

op 24 juni 2017

Geef iedere pagina unieke meta description content. Geen kopieën, voorkom duplicate content issues.

Ellis Buis

op 22 augustus 2017

De metatag, hoe zat het ook al weer en hoe leg ik het snel uit .. Dat vertel je hier met voorbeelden. Fijne blog, Jaap!

Reageren