De title is een klein, maar wezenlijk onderdeel van een website. Een goede title helpt je aan een betere positie bij Google én aan meer gerichte bezoekers. In dit artikel behandelen we alle ins en outs. En natuurlijk krijg je een lijstje met tips.
Wat ís de title?
De title (formeel: title element) kun je beschouwen als de ‘naam’ van een webpagina. Die naam kom je op verschillende plekken tegen:
- Als zoekresultaat op de resultatenpagina van Google (die blauwe tekst, zie screenshot)
- In de titelbalk van de browser
- In het tabblad van de webpagina
- Bij verwijzingen, bijvoorbeeld bij ‘Favorieten’ en in social media.

Het belang van de title
De title wordt dus op tal van plekken gebruikt om aan te geven wie je bent en waar je voor staat. Een bezoeker bepaalt mede aan de hand daarvan of de webpagina interessant is of niet.
Stel: je bent op zoek naar nieuwe kinderschoenen. Je zoekt bij Google op ‘trendy kinderschoenen Eindhoven’ en bovenaan de eerste pagina staan deze twee resultaten:
Welkom bij De Bruijn
Hippe kinderschoenen | Shoe Company, Eindhoven
Makkelijke keuze, toch?
Voor Google geldt hetzelfde. Google ziet de title als een van de belangrijkste indicatoren om te ‘beoordelen’ waar een pagina over gaat. In een bekend onderzoek van SEOmoz gaven 35 van de 37 SEO-opinieleiders zelfs aan dat de title de allerbelangrijkste plaats is waar je zoekwoorden kunt gebruiken om hoog in de zoekresultaten te komen.
Richtlijnen
De title is dus in meerdere opzichten zéér belangrijk. Daarom hebben we op een rij gezet waar je bij het schrijven van een goede SEO-title rekening mee ‘moet’ houden.
1. De lengte van de title
Je kunt de title zo lang maken als je wil. Dat wil echter niet zeggen dat-ie ook helemaal wordt getoond. Er circuleren allerlei getallen over het maximale aantal karakters dat Google toont. Dat is niet gek, want dat is onder meer afhankelijk van de breedte van de gebruikte letters. Wordt het te veel, dan breekt Google af en zie je op het einde: ‘…’
De stijlgids van het W3C hanteert ‘less than 64’ karakters als richtlijn. Wij blijven zelfs onder de 60. Een afgebroken title staat immers slordig en verkleint de kans dat mensen op jouw title klikken. Bovendien leest een kortere title prettiger.
Door geen stopwoorden te gebruiken, maar wel bijvoorbeeld scheidingstekens, heb je ook niet veel karakters nodig. Vergelijk maar eens:
De beste bakker in het centrum van Groningen
Beste bakker | centrum Groningen
Let op: in sommige cms’en wordt de naam van het bedrijf automatisch achter de title geplakt. Schakel die functie uit als je denkt dat je daar niks aan hebt, want die karakters tellen ook mee!
Tot slot: de zoekwoorddichtheid binnen de title speelt ook nog een (kleine) rol. Hoe meer woorden je in een SEO-title gebruikt, des te minder waarde Google zal toekennen aan ieder afzonderlijk woord. Nóg een reden om je title zo kort mogelijk te houden.
2. De inhoud van je title
De title is het visitekaartje van je webpagina: hier maak je de bezoeker (en Google) duidelijk waar je pagina over gaat. Trigger je doelgroep door hierbij relevante woorden te gebruiken. En vergeet ook niet om je lezer te overtuigen. Hij heeft immers nog 9 andere zoekresultaten op zijn scherm staan. Uitstekende prikkels zijn bijvoorbeeld USP’s en merknamen.
Hou wel de leesbaarheid in de gaten. Dit is wat veel van het goede:
Eigentijdse, moderne, hippe, actuele mode | Fashionista’s Online
Tot slot: zorg ervoor dat elke pagina een unieke title heeft. Sterker nog: er klopt iets niet aan je webstructuur als je meerdere pagina’s hebt die exact dezelfde title hebben.
3. Zoekwoorden in de title
De title is een van de belangrijkste plekken om je zoekwoorden in te zetten voor SEO-doeleinden. Onderzoek laat bovendien zien dat het helpt als je zoekwoord verder naar voren staat.
Bij het optimaliseren van je SEO-title heb je grofweg twee keuzes:
- Je focust op één zoekwoord en je houdt de title kort (grotere zoekwoorddichtheid).
- Je gebruikt meerdere zoekwoorden en maakt de title wat langer (lagere zoekwoorddichtheid).
Let wel op: bij het gebruik van meerdere zoekwoorden loop je het risico dat het als spam gezien wordt. Vaak wordt twee als acceptabel maximum genoemd.
Mik je op een bepaald geografisch gebied, voeg dan zeker de locatienaam toe (doorgaans: naam van stad of dorp).
Google is eigenwijs …
OK, je hebt dit allemaal gedaan. Je slaat je title op en je leunt tevreden achterover. Tót … Tot je ziet dat Google een heel andere title laat zien. Eentje die jij zekersteweten niet hebt ingevoerd.
Dat kan.
Zoals Karel Geenen schrijft: Google behoudt zich het recht voor om een title relevanter te maken als deze sub-optimaal lijkt te zijn. Google-medewerker John Mu laat op het Google Webmaster Forum weten wanneer dit het geval kan zijn:
- Als de title opvallend kort is.
- Als de title op meerdere pagina’s van dezelfde site gebruikt wordt.
- Als de title uit een opsomming van zoekwoorden lijkt te bestaan.
Maar het kan ook andersom. Een goed cms geeft je de optie om een title te maken die anders is dan de kop of naam van je artikel, zodat je makkelijker kunt spelen met je zoekwoorden. Een absolute must have voor WordPress-gebruikers is de WordPress SEO Plugin van Yoast (sowieso een aanrader).
Het lijstje: de perfecte title
Zoals beloofd zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje:
- Beschouw de title als een headline die de lezer prikkelt om naar jouw pagina te gaan.
- Gebruik dus USP’s die aansluiten bij de informatie op die pagina.
- Gebruik een plaatsnaam als dat relevant is.
- Gebruik maximaal 60 tekens (zeker niet meer dan 65!).
- Maak de title niet langer dan nodig, vanwege de leesbaarheid en de weging van je zoekwoorden.
- Gebruik (eventueel) geen stopwoorden.
- Gebruik (eventueel) een scheidingsteken.
- Plaats zoekwoorden zo veel mogelijk vooraan.
- Gebruik niet meer dan twee zoekwoorden per title.
- Geef elke webpagina een unieke title.
- Check je titles regelmatig: doet Google wat je verwacht had?
Zijn we iets vergeten? Moeten we dingen nuanceren? Geef je reactie!
Reageren