Vier basistips om beter te bloggen

Maandag 28 augustus 2017

We redigeren de meest uiteenlopende blogs voor onze opdrachtgevers. De belangrijkste lessen daaruit zetten we hier op een rij. Check jij of we ze zelf toepassen?

Het valt ons op dat veel opdrachtgevers vaak dezelfde ‘foutjes’ maken. Tijd om onze inzichten met je te delen!

1. Bedenk een goede kop

Met een goede kop verleid je lezers om je blog te lezen. Daarom moet je kop in ieder geval de aandacht trekken. Bijvoorbeeld door een opvallend woord of een verrassende woordspeling. Maar je valt ook op met een kop die lekker allitereert (Heerlijk, helder Heineken) of iets belooft (wel waarmaken!).

Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je kop duidelijk maakt waar je het over gaat hebben. Kortom: val op én vertel waar je blog over gaat.

2. Begin met een sterk intro

Verder zien we geregeld dat er vaak een intro ontbreekt. Terwijl een sterk intro juist erg belangrijk is! Met een goede eerste alinea overtuig je je lezer namelijk om verder te lezen.

Prikkel je lezer nog een beetje, zuig hem als het ware mee in je blog en … steek vooral niet meteen van wal.

3. Maak je blog niet te lang

Weinig lezers hebben zin om eindeloze lappen tekst te lezen. Desondanks komen er bij ons hele encyclopedieën binnen … Onze ervaring leert dat lezers beginnen af te haken vanaf 350 woorden.

Is je eerste opzet per ongeluk toch wat langer? Lees je blog dan nog eens kritisch door en kijk waar je kunt schrappen.

4. Schrijf zoals je praat

Tot slot valt ons op dat aangeleverde blogs vaak een zakelijke of zelfs afstandelijke toon hebben. Maar een blog is geen formeel stuk; het is een kans op persoonlijk contact! Maak er daarom geen wetenschappelijke literatuur van. Zorg ervoor dat je lezer je verhaal begrijpt en met plezier leest.

Hoe je dat doet? Schrijf zoals je praat!

Met deze vier inzichten worden je blogs gegarandeerd beter. Fijn trouwens dat je het einde van dit blog gehaald hebt. Zou je eens willen checken of we ons gehouden hebben aan de vier criteria? Dan is daarna de beurt aan jou!

[350 :-)]

 

Beter leren bloggen? Volg de training ‘Bloggen als een pro!’

Auteur:

Delen

Reageren