Vier uur Cup-a-Soup? (Of: wanneer leer je het beste?)

Vrijdag 24 februari 2017

Een schrijftraining tijdens de middagdip: dat lijkt niet echt handig. Maar is het bekende ‘vier-uur-momentje’ wel een echte dip? Of is dit ons aangepraat door een slimme marketeer die meer soeppakjes wilde verkopen? 

Bij het organiseren van trainingen moet je met veel zaken rekening houden: locatie, lesmateriaal, kannen water op tafel … Waar je misschien niet zo snel aan zou denken, is het tijdstip van de training. Want is het wel zo handig om tijdens de middagdip een schrijftraining te volgen waarbij je brein actief nieuwe stof moet opnemen?

Op welk tijdstip is je brein het actiefst? Dat heeft te maken met je biologische klok.

Deze innerlijke klok leidt tot verschillen in alertheid, geheugenwerking en prestaties gedurende de dag. Om je brein optimaal te laten werken bij een training, maakt het tijdstip dus een wezenlijk verschil!

Ochtend- of avondmens?
Iedereen heeft een eigen biologische klok, al is deze bij de meeste mensen in grote lijnen hetzelfde. Toch komt de één ’s morgens fluitend het bed uit en wordt de ander pas actief als het donker begint te worden.

Overigens, het overgrote deel van de bevolking is geen specifiek ochtend- of avondmens.

Het piekmoment
Komen we tot de kernvraag: wat is de invloed van de biologische klok op je prestaties? Uit de meeste onderzoeken komen twee duidelijke piektijden naar voren:

  • Tussen 10.00 en 12.00 uur (opgebouwd vanaf 9.00 uur)
  • Tussen 15.00 en 17.00 uur (opgebouwd vanaf 14.00 uur)

Op deze tijden zijn je attentieniveau, geheugenwerking en leerprestaties het beste.

De middagdip ervaren we (blijkbaar) dus wel, maar heeft geen invloed op onze leerprestaties. Vier uur Cup-a-Soup. Lekker hoor, maar eigenlijk overbodig.

Dus …
Conclusie: volg je een training, heb je een belangrijke vergadering of moet je je voorbereiden op een examen? Dan kun je dit het beste in de ochtend of aan het einde van de middag doen. Dan werkt je brein immers optimaal. Met het plannen van onze trainingen houden we daar rekening mee.

Schrijftraining van Texperts, dát zouden meer mensen moeten doen! ;-)

Auteur:

Delen

Reageren