Wil de échte lezer opstaan?

Maandag 7 augustus 2017

Vraag je je weleens af voor wie je je persbericht eigenlijk schrijft? Dat is cruciaal om een plaatsje in de nieuwskolommen te krijgen.

Stel: je hebt een nieuwswaardig bericht voor de krant of een website. Denk bijvoorbeeld aan de opening van je nieuwe winkel of de aankondiging van een evenement. Wie is dan de lezer van je persbericht? Wie wil je nu écht verleiden?

Belangrijk …

Klopt. Je persbericht moet de lezers van de krant of website enthousiasmeren. En hun alle informatie geven die ze nodig hebben om bijvoorbeeld op de juiste tijd op de juiste plaats te zijn. Gegevens als wie, wat, waar, wanneer en hoe zijn dus onmisbaar. Gelardeerd met informatie waarom ze juist dít evenement niet mogen missen.

Zo komen de bezoekers precies waar jij ze hebben wilt én op de juiste tijd. Zonder deze informatie is er dus geen goed persbericht. Punt uit.

Nóg belangrijker!

Maar wat heb je aan al deze informatie als de lezers van de krant of website het persbericht niet lezen, omdat het simpelweg niet geplaatst wordt? Nóg belangrijker dan de lezers zijn dus de redacteuren van die krant of website.

Die ene redacteur beslist namelijk binnen enkele seconden of je persbericht geplaatst wordt. En zo ja: waar en wanneer. Je schrijft je persbericht op de eerste plaats dus voor hem of haar.

Druk

We weten het uit eigen ervaring: redacteuren krijgen dagelijks vele persberichten aangeboden en werken vrijwel continu onder druk van een deadline. Nu zijn redacteuren – net als jij en ik – van nature makkelijk en lui. :-) Ze kiezen dus voor persberichten die ze zo door kunnen plaatsen, inclusief lekkere kop en goede opbouw, en zonder stijl- en spelfouten.

Maar geef het artikel vooral nieuwswaarde; dát maakt het verschil tussen de krant of de prullenbak. En blijf weg van een commerciële tone of voice. Daar houden redacteuren – maar ook de lezers – helemaal niet van.

Succes!

 

Wil je alles weten over hét perfecte persbericht? Volg dan onze training ‘Persberichten schrijven’!

Check ook eens deze tips voor het versturen van je persbericht.

Delen

Reageren