Afkortingen: zo min mogelijk a.u.b.

Vrijdag 13 januari 2017

Een afkorting is een verkorte schrijfwijze van een term, woord of reeks woorden. Ideaal in het kader van tijdwinst en efficiëntie. Want: hoe meer afkortingen, hoe eerder je tekst af is. Of zitten er addertjes onder het gras?

De definitie van 'afkorting'

Nou, die zitten er zeker! Er kleven namelijk nogal wat nadelen aan het gebruik van afkortingen. Neem om te beginnen de ondoorzichtigheid ervan: mensen weten lang niet altijd wat een bepaalde afkorting betekent. En dat komt de efficiëntie van je tekst natuurlijk niet ten goede …

Onderwaardering van je lezer

Maar er zijn meer nadelen. Zoals het negatieve gevoel dat je de lezer kunt geven. Stel: iemand stuurt je een mailtje en besluit daarin ‘door middel van’ af te korten als ‘d.m.v.’. Dan kan je dat een ondergewaardeerd gevoel geven: kennelijk ben je zó onbelangrijk dat de zender niet eens de moeite neemt om drie korte woorden volledig uit te schrijven …

Tijdwinst?

Daarnaast maken afkortingen een tekst minder toegankelijk. Niet afkorten betekent weliswaar dat je meer tekens op papier moet zetten (en dus langer over je tekst doet), maar laten we wel zijn: ‘Gr.’ in plaats van ‘Groet’ levert nou ook weer niet héél veel tijdwinst op (0,3 seconde volgens onze eigen proefmeting). Sterker nog: het kost je waarschijnlijk meer tijd om te bedenken dat je ‘Groet’ gaat afkorten dan wanneer je het gewoon voluit schrijft.

Gemak

Vaak gebruiken we afkortingen ook uit gemak. Of door automatismen die we onszelf aanleren. Je mailtje afsluiten met ‘Mvg’ in plaats van ‘Met vriendelijke groet’ bijvoorbeeld. Maar waarom eigenlijk? Het ziet er lelijk uit, tijdwinst levert het nauwelijks op en er bestaat een kans dat je lezer over je tekst ‘struikelt’. Een afkorting leest namelijk nooit echt lekker door.

Nooit meer afkorten?

Mogen we dan helemaal geen afkortingen meer gebruiken? Dat gaat misschien wat ver. Het hangt wat ons betreft vooral af van het doel van je tekst. Het bekende ‘t.e.a.b.’ (tegen elk aannemelijk bod) misstaat in een advertentie bijvoorbeeld helemaal niet. Misschien is die afkorting zelfs wel bekender dan de betekenis ervan. Voor afkortingen als ADHD, sms’en en vmbo geldt dat sowieso.

Poëtische afkortingen?

Toch durven we te stellen dat afkortingen niet thuishoren in een lekker leesbare tekst. Misschien zijn gedichten daar wel het beste voorbeeld van: in poëtische teksten zijn afkortingen namelijk uit den boze. Dus wil je dat je woorden weglezen als poëzie? Schrijf ze dan uit!

Auteur:

Delen

Reageren