‘De blog’ of ‘het blog’: het antwoord

Vrijdag 17 februari 2017

Sommige dingen moet je als blogger weten. Bijvoorbeeld dat je ‘de blog’ moet schrijven. Of ‘het blog’ natuurlijk.

Het woord ‘blog’ komt uiteraard uit het Engels. Daar zit ‘m het probleem: Engelse woorden hebben geen geslacht. Dat moeten we er in het Nederlands dus bijverzinnen.

Normaal gesproken krijgen Engelse leenwoorden het lidwoord ‘de’. Er zijn echter uitzonderingen. Eén daarvan is ‘blog’, dat zowel ‘de’ als ‘het’ als lidwoord mag hebben. Het antwoord is dus heel eenvoudig: ‘de blog’ en ‘het blog’ mogen allebei (als je het maar consequent doorvoert).

Google

De meeste mensen kiezen overigens voor ‘de’. Vergelijk de aantallen resultaten bij Google maar eens: ‘de blog‘ versus ‘het blog‘.

Wij kiezen voor ‘het’

Wij kiezen toch voor ‘het blog’. Waarschijnlijk heeft dat te maken met een van de uitzonderingsregels op de ‘de’-regel. Die luidt als volgt:

Wanneer de betekenis van een woord overlapt in het Engels en het Nederlands én er sprake is van een vormovereenkomst, mag zowel ‘de’ als ‘het’ gebruikt worden.

Aangezien wij bij ‘blog’ via ‘weblog’ nog steeds aan (het) ‘logboek’ denken, klinkt voor ons ‘het blog’ het natuurlijkst. Daarnaast vinden we ‘het’ wat krachtiger.

Er zijn overigens nog meer uitzonderingen. Kijk maar eens bij Onze Taal.

Delen

Reageren